Vanuit de grotten naar Byzantium

deel 1 van een meerjarige reeks kunstgeschiedenis

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

De prehistorische grotschilderingen van Lascaux roepen net als de Sixtijnse kapel van Michelangelo diepe bewondering op. Maar het ene kunstwerk is het andere niet. Waarom niet?

De doelstellingen van kunstenaars veranderen voortdurend. Dit blijkt uit de westerse kunstgeschiedenis. Want waarom schilderen onze prehistorische voorouders voornamelijk realistische dieren en doen Egyptenaren de werkelijkheid bewust te kort? Waarom vertalen Grieken de sterk geïdealiseerde lichamen van door hen bewonderde atleten in brons en steen? En waarom maken Romeinen hiervan talloze kopieën? Waarom maken de vroege christenen de kunst van de Grieken en Romeinen ondergeschikt aan de boodschap die zij verkondigen?

Om de veranderende artistieke doelstellingen van kunstenaars duidelijk te maken, plaatst Kathleen Nieuwenhuisen karakteristieke kunstwerken in hun historische context. In deel 1 van deze leergang begint zij bij het moment waarop onze prehistorische voorouders de eerste afbeeldingen maken. Van daaruit ontwikkelt de westerse kunst zich tot uiteenlopende culturen en stijlen, maar hoe verloopt dit fascinerende proces? En wat is daarbij de rol van de kunstenaar?

Deze cursus is een inleiding in de westerse kunstgeschiedenis zoals Ernst Gombrich die schetst in zijn onvolprezen The Story of Art. Het accent ligt op schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst, gebouwen en kunsthistorische ordeningsprincipes als perioden, stijlkenmerken, kunstenaars en technieken komen aan bod.

NB: deze cursus wordt gegeven in Nijmegen.
U dient zich op te geven via Hovo Utrecht/Nijmegen

data
7 colleges
vrijdag 10:30 - 12:15 uur
7, 14, (niet 21, 28) oktober, 4, 11, 18, 25 november, 2 december 2024


locatie
Sanadome Hotel & Spa Nijmegen, Weg door Jonkerbos 90, 6532 SZ Nijmegen.

werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie

studiemateriaal
E.H. Gombrich, The Story of Art, Londen (Phaidon), 16de editie vanaf 1995, ISBN 0714832472 (Nederlandse vertaling: Eeuwige schoonheid) + facultatieve literatuurlijst + online artikelen + Power Points van de colleges.

kosten
250,- €


Inschrijving via Hovo Utrecht/Nijmegen. https://www.hovoutrecht.nl/cursus/vanuit-de-grotten-naar-byzantium/ Hovo@uu.nl 030-253 3197