Spektakel, revolutie en rede
Verdiepingscursus 3. Kunst van de zeventiende en achttiende eeuw: barok in Rome (Bernini en Caravaggio) en Spanje (Zurbarán), Hollandse genreschilderkunst, Rubens, rococo, neoclassicisme.docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen
Tussen 1600 en 1800 beleeft West-Europa roerige tijden. En dat heeft zijn weerslag op de kunst: vele stijlen en nieuwe technieken passeren de revue. In de zeventiende eeuw teisteren (godsdienst)oorlogen het continent, kantelen politieke en sociale machtsverhoudingen en wordt Europa opnieuw ingedeeld. Tegelijkertijd verandert de bloeiende wereldhandel het aanzicht van de samenleving. Steeds meer nieuwe rijken besteden hun geld aan kunst en jagen de kunsthandel aan. In de achttiende eeuw valt de Franse monarchie, verklaren de Verenigde Staten van Amerika zich onafhankelijk en stuwt de Industriële Revolutie met technische vernieuwingen de economie vooruit.
Grote veranderingen transformeren de kunst. Terwijl Bernini in opdracht van pausen en kardinalen het Rome van de contrareformatie met ongekende luister en spektakel vormgeeft, proberen kunstenaars in het protestante Noorden zonder kerkelijke opdrachtgevers te overleven. Enkelen lukt het uit te blinken in nieuwe genres, zoals landschappen, portretten en stillevens.
In Frankrijk verlaat de adel de statige barokke paleiscultuur van het platteland en trekt naar Parijs. Daar houdt zij samen met de intellectuele elite salon in intieme en speelse rococo-interieurs. Het verlichtingsdenken en archeologische opgravingen leiden tot een wetenschappelijke bestudering van de oudheid. Een streng neoclassicisme doet zijn intrede in de kunst: in Engeland trekt de landadel zich bij voorkeur terug in Palladiaanse villa’s met zuilen en Washington verrijst als het nieuwe Athene in tempelachtige gebouwen.
Kunst is in zekere zin een afspiegeling van de samenleving. Hoe uit zich de turbulentie van de zeventiende en achttiende eeuw in dat wat kunstenaars en opdrachtgevers doen? Deze en andere aspecten komen aan bod tijdens deze verdiepingscursus kunstgeschiedenis.
data8 hoorcolleges najaar 2021
locatie
Zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit Amsterdam (OV + fiets + auto/ruime parkeergelegenheid)
werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie.
studiemateriaal
(online) meest Engelstalige artikelen, Powerpoints van de colleges worden via We Transfer verspreid.
kosten
€ 265,- inclusief digitaal cursusmateriaal en consumpties.
schrijf in