Reis om de wereld: van Amerika tot Japan

Vijf rondleidingen via Zoom

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

In deze nieuwe vijfdelige serie uit de online reeks Reis om de wereld leidt kunsthistoricus dr. Kathleen Nieuwenhuisen u naar bijzondere locaties in New York, Rome, New Jersey, Japan en Saoedi Arabië. Ze zijn alle verschillend van aard. Gaat u mee?

Allereerst bezoeken wij het onlangs gerestaureerde Renaissance palazzo dat ‘The Napoleon of Wall Street’ in 1903 in hartje New York naast zijn huis laat bouwen voor zijn kunst- en boekencollectie: The Morgan Library & Museum. De week erop wandelen we door het Nieuwe Rome dat Mussolini in de jaren dertig voor ogen staat: een wijk voor wereldtentoonstelling E42 waarin de bovenmenselijke maat het uitgangspunt is. Vervolgens maken we in New Jersey kennis met het werk van kunstenaar John Seward Johnson II. Die verwezenlijkt in 1992 zijn visie in een eigen beeldentuin met museum: moderne kunst voor iedereen toegankelijk maken. De opzet is eigenzinnig, maar slaat bijzonder goed aan. In Japan laten we ons op het eiland Naoshima verwonderen door een esthetisch samenspel van kunst, architectuur en natuur. Tenslotte geven we ons in de AlUla vallei in Saoedi Arabië over aan een adembenemend woestijnlandschap waarin toonaangevende landschapskunst alle ruimte krijgt. Een alternatieve inkomstenbron lijkt hiermee aangeboord.

Inschrijving via Hovo Leiden

data
5 rondleidingen via Zoom op donderdagochtend
10:30 - 11:15 uur
25 jan
1, 8, 15, 29 feb (22 feb niet)


locatie
Online via Zoom

werkvorm
Online colleges via Zoom met veel beeldmateriaal. Deelnemers krijgen een link toegestuurd en kunnen vanuit huis inloggen.

studiemateriaal
geen

kosten
€ 93.-Inschrijving via Hovo Leiden (www.universiteitleiden.nl/hovo)
Tel: 071-5277299 (di t/m do 10-13 uur)
Mail: Hovo@sea.leidenuniv.nl