Permanente revolutie
Verdiepingscursus 4. Vroegmoderne kunst van de negentiende eeuwdocent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen
Het is 1804. In de Nôtre-Dame van Parijs kroont Napoleon zichzelf tot keizer van Frankrijk. Daartoe verandert hij de kathedraal in een Griekse tempel. Hiermee geeft de nieuwbakken keizer zijn kroning de schijn van een gezaghebbende traditie.
Napoleon’s favoriete kunstenaars David en Canova werken in de stijl van een streng neoclassicisme en grijpen bij alles wat ze maken terug op de klassieke oudheid. Schilders als Goya en Delacroix komen hiertegen in verzet en laten in hun werk hun gevoelens de vrije loop. De geest is uit de fles. Stijlen volgen elkaar op. De kunsten verkeren in een permanente staat van revolutie. Realisten als Courbet en Millet vinden waarheid in de kunst belangrijker dan schoonheid en schilderen hardwerkende boeren in kapotte kleren. Rosetti en zijn Pre-Raphaelieten keren van lieverlee terug naar de laatmiddeleeuwse situatie. Manet zegt dat hij schildert wat hij ziet en luidt hiermee het impressionisme in.
Honderd jaar na de kroning van Napoleon sterft Cézanne. De tentoonstelling die als postuum eerbetoon in Parijs wordt gehouden slaat in als een bom. Binnen één eeuw is de breuk met de traditie een feit en de moderne kunst geboren.
data8 hoorcolleges op woensdagmiddag (14:00-15:45 uur, inclusief pauze) voorjaar 2021
20, 27 jan
3, 10, 17 feb (24 feb géén college)
3, 10, 17 maart.
locatie
Zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit Amsterdam (OV + fiets + auto/goede parkeergelegenheid)
werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie. Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst. Passieve kennis van het Engels gewenst.
studiemateriaal
online artikelen, recensies, kritieken en essays. Powerpoints van de hoorcolleges worden via WeTransfer verspreid.
kosten
€ 265,- inclusief digitaal studiemateriaal en consumpties.
schrijf in