Het toppunt bereikt

Kunst van de hoge renaissance in Italië, Duitsland en de Nederlanden (16de eeuw).
deel 4 van een meerjarige reeks kunstgeschiedenis


docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

Het is Hoog-Renaissance in Italië. Kunstenaars bouwen voort op de fundamenten die in de vroege renaissance zijn gelegd. De belangstelling voor de klassieke oudheid werkt onverminderd door, net als de ontwikkeling van het wetenschappelijk perspectief, het zoeken naar de ideale compositie en het streven naar de perfecte weergave van de menselijke anatomie.  Niet één stijl overheerst. Regionale verschillen doen zich gelden in Florence, Rome en Venetië en de toonaangevende culturele centra in het zuiden. Wel is er één constante: de verbazingwekkend hoge kwaliteit in techniek en artisticiteit. 

Leonardo da Vinci, Michelangelo en Raphael bereiken de status van internationale supersterren. Zij belichamen de veelzijdig ontwikkelde renaissance mens. Met hen lijkt het toppunt van de Westerse kunstgeschiedenis bereikt. Wie kan de Grote Drie nog overtreffen?

Ondertussen zitten kunstenaars in Noord-Europa ook niet stil. Vanuit Nürnberg breekt Albrecht Dürer als eerste internationaal door met een nieuw en winstgevend medium: prenten, waarin hij de verworvenheden van de renaissance ten Noorden van de Alpen verspreidt. Los daarvan vaart Jeroen Bosch, met zijn fantastische en verontrustende details, op bijzonder originele en macabere wijze een eigen koers. Daarbij schildert hij soms letterlijke vertalingen van metaforen uit de Bijbel.

NB: Deze cursus vindt plaats in Utrecht. U kunt zich binnenkort inschrijven via Hovo Utrecht.

data
6 colleges
dinsdag 11:00 - 12:45 uur
8, 15 en 22 oktober (29 oktober géén college); 5, 12 en 19 november 2024


locatie
Utrecht Science Park

werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor discussie en vragen

studiemateriaal
E.H. Gombrich (1995/2006), The Story of Art, Londen: Phaidon, 16de en herziene druk (Nederlandse vertaling: Eeuwige schoonheid).
Facultatieve literatuurlijst + Engelstalige online artikelen + de Power Points van de colleges


U kunt zich binnenkort inschrijven via Hovo Utrecht.