De’ Medici (1434-1570)

De cultuurpolitiek van de' Medici tijdens de renaissance in Florence.

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

De familie de’ Medici wint de epische machtsstrijd om Florence. En kunst speelt daarbij een prominente rol. Maar welke?

Een bescheiden familie van lakenhandelaren groeit uit tot een van de machtigste in Europa, door macht, geld, intrige en ambitie. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een periode waarin de klassieke oudheid wordt herontdekt en de heersende klasse als ultiem voorbeeld dient: de renaissance.

Op weg naar de top zetten illustere leden van de familie, waaronder Cosimo de Oude, Lorenzo il Magnifico en aartshertog Cosimo I, op sluwe wijze de kunsten in om het merk Medici te promoten in binnen- en buitenland. Cultuur als politiek instrument. Onder hun leiding transformeert Florence van een onafhankelijke republiek in een dynastiek hertogdom, waarbinnen de kunsten tot grote hoogten worden gedreven in palazzi, kerken, kloosters, wandschilderingen, altaarstukken, portretten en beelden.

Het doel heiligt de middelen. Vergeten zijn de machinaties, steekpenningen, moorden en oorlogen. Het zijn de fenomenale artistieke prestaties van door de’ Medici opgeleide en begunstigde kunstenaars als Brunelleschi, Donatello, Fra Angelico, Botticelli, Leonardo, Michelangelo en Bronzino, die ons naar Florence trekken, ter plekke verleiden en in vervoering brengen.

NB: Deze cursus wordt zowel in Amsterdam als in Leiden gegeven.
Amsterdam: inschrijving via info@artcontext.nl of SCHRIJF IN-knop hieronder
Leiden: inschrijving via Hovo Leiden

data
Amsterdam, 6 colleges op maandagavond (19:30 - 21:30 uur)
4, 18, 25 mrt 2024
8, 15, 22 apr
(11 mrt + 1 apr geen college)

Leiden (donderdag, 11:15-13:00 uur, 7 mrt - 18 apr 2024)
Inschrijving via Hovo Leiden
T 071 527 7299
M hovo@sea.leidenuniv.nl


locatie
Amsterdam (op zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit (OV + fiets + goede parkeergelegenheid auto);
Leiden

werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie

studiemateriaal
Paul Strathern, The Medici. Godfathers of the Renaissance, 2003/2007 + literatuurlijst + links naar online artikelen + Power Points van de colleges.

kosten
€ 247,- inclusief koffie/thee


schrijf in