De’ Medici (1434-1570)

De cultuurpolitiek van de' Medici tijdens de renaissance in Florence.

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

De familie de’ Medici wint de epische machtsstrijd om Florence. En kunst speelt daarbij een prominente rol. Maar welke?

Een bescheiden familie van lakenhandelaren groeit uit tot een van de machtigste in Europa, door macht, geld, intrige en ambitie. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een periode waarin de klassieke oudheid wordt herontdekt en de heersende klasse als ultiem voorbeeld dient: de renaissance.

Op weg naar de top zetten illustere leden van de familie, waaronder Cosimo de Oude, Lorenzo il Magnifico en aartshertog Cosimo I, op sluwe wijze de kunsten in om het merk Medici te promoten in binnen- en buitenland. Cultuur als politiek instrument. Onder hun leiding transformeert Florence van een onafhankelijke republiek in een dynastiek hertogdom, waarbinnen de kunsten tot grote hoogten worden gedreven in palazzi, kerken, kloosters, wandschilderingen, altaarstukken, portretten en beelden.

Het doel heiligt de middelen. Vergeten zijn de machinaties, steekpenningen, moorden en oorlogen. Het zijn de fenomenale artistieke prestaties van door de’ Medici opgeleide en begunstigde kunstenaars als Brunelleschi, Donatello, Fra Angelico, Botticelli, Leonardo, Michelangelo en Bronzino, die ons naar Florence trekken, ter plekke verleiden en in vervoering brengen.

data
6 hoorcolleges op woensdagochtend (10:30-12:15 uur, inclusief pauze)
15, 22, 29 maart 2023
5, 12, 19 april


locatie
Zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit Amsterdam (OV + fiets + auto/voldoende parkeergelegenheid).

werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie

studiemateriaal
Paul Strathern, The Medici. Godfathers of the Renaissance, 2003/2007 + literatuurlijst + links naar online artikelen + Power Points van de colleges.

kosten
€ 210,- inclusief koffie/thee


schrijf in