De Grand Tour

Kunst- en cultuurhistorische aspecten van een iconische rondreis

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

Vanaf de zestiende tot de twintigste eeuw maken jonge aristocraten uit Noord-Europa een rondreis door Frankrijk en Italië ter voltooiing van hun opleiding: de Grand Tour.  Die krijgt grote culturele gevolgen.  

De Grand Tourists starten in Parijs. Daar maken zij kennis met de Franse etiquette, laatste mode en nieuwe danspassen. Vervolgens gaat het per draagstoel de Alpen over richting Italië. Daar laven de heren zich aan de cultuur van de renaissance, de Romeinse oudheid en de Barok en kopen voor het thuisfront kunst en souvenirs in Venetië. De Grand Tour beleeft zijn hoogtepunt in de 18de eeuw. De opgravingen in Herculaneum en Pompeji trekken de reizigers naar Napels, van waaruit de grootste avonturiers doorstoten naar Griekenland, de Oriënt en Egypte.

Gekwalificeerde tutoren houden de jongelui in toom, leggen de reis vast in woord en beeld, geven ter plekke uitleg over bezienswaardigheden en adviseren bij kunstaankoop. Daarop spelen lokale antiquairs en kunstenaars als Piranesi, Canaletto en Batoni handig in. En thuis? Daar leiden de reiservaringen tot grootse kunstverzamelingen, nieuwe stijlen en soms bizar modieus gedrag.

De Grand Tour levert fascinerend en uiteenlopend (beeld)materiaal op. Dat varieert van sportprenten over macaroni tot zonovergoten Venetiaanse vedute en de bouw van Griekse tempels in Engeland.

4 hoorcolleges

NB: deze cursus wordt gegeven in leiden. U kunt zich binnenkort inschrijven via Hovo Leiden.

data
4 hoorcolleges
donderdag 11:15-13:00 uur
28 nov, 5, 12, 19 dec 2024


locatie
Leiden

werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor discussie en vragen

studiemateriaal
online Engelstalige artikelen
facultatieve literatuurlijst
Power points van de colleges

kosten
€ 247,-


U kunt zich binnenkort inschrijven