DESIGN

Introductiecursus vormgeving en toegepaste kunst (1650-2018).

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

De Verlichting en industriële revolutie veroorzaken een breuk met de traditie. Samenleving, cultuur en de (toegepaste) kunsten veranderen in snel tempo. Sommige ontwerpers zoeken naar eigentijdse vormen, thema’s en constructietechnieken. Anderen keren zich tegen de wansmaak van de burgerij, die zich graag spiegelt aan de koninklijke uitstraling van de Franse rococo. Ook zoeken vormgevers naarstig naar een handmatig alternatief voor de machinaal in elkaar gedraaide massaproducten die de markt overspoelen.

Wat zijn de inspiratiebronnen voor de negentiende-eeuwse vormgevers die snakken naar verandering? Steeds vaker wordt de blik gericht op Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Maar ook het verleden biedt soelaas aan romantische zielen die op zoek zijn naar een beter vormgegeven wereld.

Nieuwe vondsten worden uitgestald op de wereldtentoonstellingen van Londen en Parijs, die miljoenen bezoekers trekken. De westerse wereld is toe aan vernieuwing. En die krijgt ze: in de twintigste eeuw bieden nieuwe productietechnieken vormgevers bijna oneindige mogelijkheden. Wat doet dat met hun ontwerpen?

De introductiecursus Design biedt in 8 hoorcolleges een chronologisch en thematisch overzicht van vormgeving en toegepaste kunst (1650-2018). Daarbij zijn productie, functie, gebruik en de sociale en culturele betekenis van het object het uitgangspunt.

programma van de colleges

1. Lodewijk XIV, Rococo
2. Neostijlen
3. Hervormingsbewegingen (o.a. Arts & Crafts)
4. Exotisme, Oriëntalisme, Japonisme
5. Art Nouveau
6. Art Deco
7. Bauhaus
8. Revolutionaire ontwikkelingen: 1945-2019
9. Museumexcursie (zaterdag 6 april, 15:30-17:00 uur).

data

8 woensdagavonden, 19:30-21:15 uur (inclusief pauze)
6, 13, 27 februari (20 februari géén college)
6, 13, 20, 27 maart
3 april
6 april (15:30-17:00 uur, museumexcursie)

locatie
Pastorie van de Krijtbergkerk, Singel 448, Amsterdam.

werkvorm
8 colleges, 1 museumexcursie

studiemateriaal
Raizman D., History of Modern Design, Londen, 2010 (2de editie, vanaf € 25,-).

kosten
€ 295,- inclusief consumpties en digitaal studie-/beeldmateriaal, exclusief het studieboek en de toegang tot het museum tijdens de excursie.


schrijf in