Mode en kunst

Een kunst- en cultuurhistorisch overzicht

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

Kleding. Voor de één dagelijkse noodzaak, voor de ander een passie. Tijdens de cursus Mode en kunst geeft dr. Kathleen Nieuwenhuisen een kunst- en cultuurhistorisch overzicht van duizenden jaren kleding en afbeeldingen daarvan in kunst.

In tien hoorcolleges lopen we langs de oriëntatiepunten van de kostuumgeschiedenis, bekijken we vormen en materialen die door de eeuwen zijn gebruikt en belichten wij dat wat mode bepaalt: kleding als noodzaak en bescherming, als uitdrukking van status en identiteit en kleding om anderen aan te trekken, te intimideren of af te stoten.

De relatie tussen mode en kunst is één van de uitgangspunten van deze cursus. Zo hebben schilders met name vanaf de vijftiende eeuw trends vastgelegd, stijlen gepopulariseerd, mode ontworpen en kleding ingezet om artistieke effecten en hoogtepunten te bereiken. Hierbij valt onder meer te denken aan de rijk uitgevoerde renaissance portretten van de heersende elite in de zestiende eeuw en impressionistische schilderijen van het mondaine stadsleven in de late negentiende eeuw.

Mode en kunst zijn een spiegel van de samenleving. Het samenvoegen van beide fenomenen in één cursus geeft ons een fascinerend en verrijkend beeld van kleding als cultuur dragend medium.

data
10 hoorcolleges op maandagochtend (10:30-12:30 uur, inclusief pauze)
27 sep 2021
4, 11, 25 okt (18 okt geen college)
1, 8 , 15, 22, 29 nov
6 dec


locatie
Zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit Amsterdam (OV + fiets + auto/voldoende parkeergelegenheid).

werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie

studiemateriaal
FASHION. The Definitive Visual Guide. New Edition, Dorling Kindersley Limited (DK), Londen 2019. € 26,-

kosten
€ 335,-, inclusief digitaal studiemateriaal, exclusief studieboek (zelf aan te schaffen).


schrijf in