Meesterwerken (verdiepende introductiecursus)

5000 jaar kunstgeschiedenis in 12 meesterwerken en 6 hoorcolleges.

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

Tijdens deze cursus geeft de docent aan de hand van twaalf meesterwerken op een vernieuwende en verdiepende manier een chronologisch overzicht van ruim 5000 jaar kunstgeschiedenis.

Vrijwel iedereen kent het Parthenon, de kathedraal van Chartres, het standbeeld van keizer Augustus, de Primavera van Botticelli, het Melkmeisje van Vermeer en de Schreeuw van Edvard Munch. Wat hebben die gebouwen, beelden en schilderijen met elkaar gemeen? Het zijn iconische meesterwerken van de westerse kunstgeschiedenis. Maar wat is het grote verhaal erachter?

Wat maakt een gebouw, beeld of schilderij tot een iconisch meesterwerk? Is het de virtuositeit van de maker? Spelen de worsteling en strijd om het te maken een rol? De schandalen of grote verhalen er omheen? Is het de bewondering van tijdgenoten en navolgers? Zijn het de astronomische bedragen die kopers neertellen voor het bezit of behoud ervan? Of gaat het om dit alles tezamen?

Kathleen Nieuwenhuisen licht toe waarom deze werken een iconische status hebben. Daarbij gaat zij in op hun positie in de tijd, hoe zij ontvangen zijn door tijdgenoten en hoe zij door de eeuwen heen zijn bewonderd, verguisd, vergeten of juist nagevolgd.

colleges

  1. Het Parthenon en Augustus Prima Porta
  2. Het Evangeliarium van Lindisfarne en de Kathedraal van Chartres
  3. De Arenakapel van Giotto en de Primavera van Botticelli
  4. De Extase van Teresia van Bernini en Het Melkmeisje van Vermeer
  5. La Maja Desnuda van Francisco Goya en Le déjeuner sur l’herbe van Édouard Manet
  6. De Schreeuw van Edvard Munch en Balloon Dog van Jeff Koons.
data
6 hoorcolleges op maandagavond (19:30-21:30 uur, inclusief pauze)
6, 13, 20, 27 november 2023
4, 11 dec


locatie
Zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit Amsterdam (OV + fiets + auto/voldoende parkeergelegenheid).

werkvorm
6 hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie

studiemateriaal
E.H. Gombrich (1995/2007/2016). The Story of Art. Londen: Phaidon. Zestiende druk (zelf aan te schaffen). Online artikelen + Power Points van de colleges

kosten
€ 210,- (incl. koffie/thee + digitaal studiemateriaal)


schrijf in
Melkmeisje