Meesterwerken (online)

Van piramide tot videokunst: 5000 jaar kunstgeschiedenis in 12 meesterwerken.

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

Vrijwel iedereen kent de piramiden van Gizeh, de Venus van Milo, het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci, de Nachtwacht van Rembrandt en de Kus van Gustav Klimt. Wat hebben die kunstwerken met elkaar gemeen? Het zijn iconische meesterwerken van de westerse kunstgeschiedenis. Maar wat is het grote verhaal erachter?

Wat maakt een gebouw, beeld of schilderij tot een iconisch meesterwerk? Is het de virtuositeit van de maker? Spelen de worsteling en strijd om het te maken een rol? Breekt de kunstenaar radicaal met de traditie? Gaat het om de schandalen er omheen? Is het de bewondering van tijdgenoten en navolgers? Zijn het de astronomische bedragen die kopers neertellen voor het bezit of behoud ervan? Of gaat het om dit alles tezamen?

Aan de hand van twaalf meesterwerken geeft Kathleen Nieuwenhuisen tijdens deze cursus op een vernieuwende manier een overzicht van ruim 5000 jaar kunstgeschiedenis. Zij licht toe waarom deze werken een iconische status hebben. Daarbij gaat zij in op hun positie in de tijd, hoe zij ontvangen zijn door tijdgenoten en hoe zij door de eeuwen heen zijn bewonderd, verguisd, vergeten of juist nagevolgd.

Meesterwerken:

1. Piramiden van Gizeh, 2. Venus van Milo, 3. Villa der Mysteriën in Pompeï, 4. Het Anglosaksisch scheepsgraf van Sutton Hoo, 5. Les Très Riches Heures du Duc de Berry van de gebroeders Limburg, 6. Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci, 7. De Nachtwacht van Rembrandt, 8. Le Château de Versailles van Lodewijk XIV, 9. De Vrijheid leidt het volk van Eugène Delacroix, 10. Le Moulin de la Galette van Pierre-Auguste Renoir, 11. De Kus van Gustav Klimt, 12. The Martyrs (Earth, Air, Fire and Water) van Bill Viola

data
12 online colleges (via Zoom) op dinsdagochtend (10:15 - 11:00 uur)
21, 28 sep 2021
5, 12, 26 okt (19 okt geen college)
2, 9, 16, 23, 30 nov
7, 14 dec


locatie
Online via Zoom

werkvorm
Online hoorcolleges van elk 45 minuten

studiemateriaal
Online artikelen, recensies, kritieken en essays. Powerpoints van de hoorcolleges worden in pdf-bestand via WeTransfer verspreid.

kosten
220,- euro, inclusief digitaal studiemateriaal.


schrijf in