Het toppunt bereikt

Kunst van de Hoog-Renaissance in Italië, Duitsland en de Nederlanden.

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

cursusbeschrijving

Het is Hoog-Renaissance in Italië. Kunstenaars bouwen voort op de fundamenten die in de vroege renaissance zijn gelegd. De belangstelling voor de klassieke oudheid werkt onverminderd door, net als de ontwikkeling van het wetenschappelijk perspectief, het zoeken naar de ideale compositie en het streven naar de perfecte weergave van de menselijke anatomie. Niet één stijl overheerst. Regionale verschillen doen zich gelden in Florence, Rome en Venetië, de toonaangevende culturele centra in Italië. Wel is er één constante: de verbazingwekkend hoge kwaliteit in techniek en artisticiteit.

Leonardo da Vinci, Michelangelo en Raphael bereiken de status van internationale supersterren. Zij belichamen de veelzijdig ontwikkelde renaissance mens. Met hen lijkt het toppunt van de Westerse kunstgeschiedenis bereikt. Wie kan de Grote Drie nog overtreffen?

Ondertussen zitten kunstenaars in Noord-Europa ook niet stil. Vanuit Nürnberg breekt Albrecht Dürer als eerste internationaal door met een nieuw en winstgevend medium: prenten. In het welvarende Vlaanderen ontwikkelt Antwerpen zich tot een invloedrijke handelsstad. Dat trekt veel kunstenaars aan die op vindingrijke wijze kunst produceren voor een groeiende markt en de door internationale handel rijk geworden kooplieden.

Wat zijn de artistieke doelstellingen van de kunstenaars in deze periode? En hoe komen die tot uiting in de kunst?

data
woensdagochtend, 10:30-12:30 uur (inclusief pauze)
7, 14, 21 april (28 apr géén college)
12, 19, 26 mei (5 mei géén college)


locatie
thuis, online via Zoom

werkvorm
6 hoorcolleges

studiemateriaal
Ernst Gombrich, The Story of Art, 16de editie (1995/2007); online artikelen.

kosten
€ 200,-, inclusief digitaal studiemateriaal


schrijf in