EEN NIEUW UNIVERSUM
Futurisme. Bauhaus. De Stijl.

Zomerdagcursus + rondleiding Kröller-Müllermuseum

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

In aansluiting op de tentoonstelling Het futurisme & Europa in het Kröller-Müller Museum (29-4/3-9-2023).

Als Umberto Boccioni op 16 augustus 1916 tijdens de mobilisatie door een val van zijn paard sterft, is hij 33 jaar. Daarmee verliest de Italiaanse beweging van het Futurisme zijn belangrijkste kunstenaar. Maar zijn tragische dood is er wel één volgens het futuristische boekje: snel en in de oorlog.

In 1909 wordt het Futurisme in Italië als literaire beweging geboren. Alles wat oud, sentimenteel of traditioneel is, dient te worden vernietigd en plaats te maken voor een moderne samenleving die gebaseerd is op machines en snelheid. Al gauw slaan de radicale opvattingen aan bij kunstenaars die naar vernieuwing snakken. Zij verklaren de traditie de oorlog en streven naar een nieuwe esthetiek die de dynamiek van de moderne samenleving weergeeft.

Futuristen verheerlijken nieuwe technische uitvindingen als treinen, auto’s en film, maar ook de industrialisering van de samenleving, groeiende metropolen en oorlog. Dit uiten zij in de verbeelding van beweging, snelheid en geluid in hun kunst, interieurs, kleding, theater, film en muziek. Futurisme is een levenshouding. En een invloedrijke. Dat hebben we geweten.

Tijdens deze cursus staan het Futurisme en de dwarsverbanden met avantgardistische stromingen als De Stijl en Bauhaus centraal. De colleges sluiten aan bij de tentoonstelling Het futurisme & Europa in het Kröller-Müller Museum (29 april tot 3 september 2023).

data
ma 17 juli: dagcursus in Amsterdam (10:15-16:00 uur, inclusief pauzes en broodjeslunch)
di 18 juli: rondleiding Kröller-Müllermuseum in Otterlo (start 11:00 uur)


locatie
Zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit Amsterdam (OV + fiets + auto/voldoende parkeergelegenheid).

werkvorm
hoorcolleges + rondleiding met ruimte voor vragen en discussie

studiemateriaal
literatuurlijst + links naar online artikelen

kosten
€ 165,- inclusief koffie/thee/broodjeslunch
exclusief vervoer/toegang museum


schrijf in