Het Futurisme

In aansluiting op de tentoonstelling Het futurisme & Europa in het Kröller-Müller Museum (29-4/3-9-2023)

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

Als Umberto Boccioni op 16 augustus 1916 tijdens de mobilisatie door een val van zijn paard sterft, is hij 33 jaar. Daarmee verliest de Italiaanse beweging van het Futurisme zijn belangrijkste kunstenaar. Maar zijn tragische dood is er wel één volgens het futuristische boekje: snel en in de oorlog.

In 1909 wordt het Futurisme in Italië als literaire beweging geboren. Alles wat oud, sentimenteel of traditioneel is, dient te worden vernietigd en plaats te maken voor een moderne samenleving die gebaseerd is op machines en snelheid. Al gauw slaan de radicale opvattingen aan bij kunstenaars die naar vernieuwing snakken. Zij verklaren de traditie de oorlog en streven naar een nieuwe esthetiek die de dynamiek van de moderne samenleving weergeeft.

Futuristen verheerlijken nieuwe technische uitvindingen als treinen, auto’s en film, maar ook de industrialisering van de samenleving, groeiende metropolen en oorlog. Dit uiten zij in de verbeelding van beweging, snelheid en geluid in hun kunst, interieurs, kleding, theater, film en muziek. Futurisme is een levenshouding. En een invloedrijke. Dat hebben we geweten.

De colleges Futurisme sluiten aan bij de tentoonstelling Het futurisme & Europa die van 29 april tot 3 september 2023 in het Kröller-Müller museum wordt gehouden.

data
2 hoorcolleges op donderdagochtend (10:30-12:15 uur, inclusief pauze)
13 en 20 april 2023


locatie
Zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit Amsterdam (OV + fiets + auto/voldoende parkeergelegenheid).

werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie

studiemateriaal
literatuurlijst + links naar online artikelen + Power Points van de colleges

kosten
€ 67,50 inclusief koffie/thee


schrijf in