Tuinen der verbeelding

Een 'wandeling' door 8 toonaangevende internationale (beelden)tuinen en landschapsparken.

docent: dr. Kathleen Nieuwenhuisen

In deze 4-delige collegereeks voert kunsthistoricus dr. Kathleen Nieuwenhuisen u door acht Europese lusthoven en moderne beeldentuinen. Vanuit een verwarmde collegezaal in Amsterdam, op de stille en gure ochtenden in januari en februari.

Tijdens het eerste en tweede college laten wij ons meevoeren door de verbeeldingskracht van tuinarchitecten die vanaf de renaissance, met behulp van tuinmannen, ambachtslieden en kunstenaars, de natuur hebben omgevormd tot ware lusthoven. Van strak geometrisch geordende tuinen tot natuurlijk ogende landschapsparken met sprookjesachtige bouwsels, grotten en bruggen.
Tijdens het derde en vierde college bewonderen wij het voorstellingsvermogen van moderne vormgevers die beelden, architectuur en natuur hebben samengebracht in spectaculaire of juist ingetogen beeldentuinen. De resultaten zijn indrukwekkend, de beeldhouwers internationaal en het begrip beeldentuin is ruim genomen.

data
4 hoorcolleges op maandagochtend (10:30-12:15 uur, inclusief pauze)
23, 30 januari 2023
6, 13 februari
* het college over Versailles duurt tot 12:30 uur)


locatie
Zeer goed bereikbare locatie nabij Zuidas/Vrije Universiteit Amsterdam (OV + fiets + auto/voldoende parkeergelegenheid).

werkvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie

studiemateriaal
literatuurlijst + links naar online teksten + Power Points van de colleges.

kosten
€ 135,- inclusief koffie/thee


schrijf in